Allemaal familie

Je kunt me niet gelukkiger maken: een tafel met mijn familie, niet altijd door bloedband maar minstens net zo hecht, en dan lekker eten, kletsen en gezelligheid.

Ik kom uit een grote familie waar er altijd plek was voor iemand extra. Onze familie groeide met iedereen die erbij kwam. Pas later merkte ik dat dit niet gewoon was. Er zijn families waar wordt gesproken over ‘aangetrouwd’ of ‘koude kant’. Ondanks dat er in mijn kinderjaren al scheidingen waren binnen de familie: iedereen hoorde er toch ‘gewoon’ bij.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met relatieproblemen, lastig met elkaar, lastig uit elkaar en lastig na de scheiding. Hoe geef je vorm gezamenlijk ouderschap in 2 huizen? Ingewikkeld genoeg met alle banden die er zijn en blijven en de banden die verbroken of opnieuw vormgeven moeten worden.

Een volgende stap is vaak een nieuwe partner en soms daarbij een nieuw gezin. Met kinderen die er al zijn of uit een nieuwe relatie geboren worden. Nieuwe banden en nog weer veel ingewikkelder.

Hoe doe je dat? Daar is geen eensluidend antwoord op te geven. Soms lijkt het vanzelf te gaan maar uiteindelijk is het zo belangrijk om ook hier de kinderen centraal te stellen. Kijk door hun ogen. De kinderen hebben het maar te doen. Je kunt je voorstellen hoe ingewikkeld dat soms is. Er is erkenning en ruimte voor iedereen nodig.

Het gezin van herkomst blijft erg belangrijk. Ook wel het ‘primaire gezin’ genoemd. Het is goed om (als dat kan: dus als de ouder hun problemen hebben opgelost of terzijde kunnen schuiven) nog zo nu en dan iets met dat primaire gezin te ondernemen. (Zie ook mijn vorige blog ‘even samen eten’).

Daarnaast is het -in mijn ogen- belangrijk dat ook de nieuwe situatie er kan en mag zijn. Nieuwe partners met hun kinderen, opa’s en oma’s en andere ‘aangeplakte’ familieleden. Zolang iedereen zich maar op z’n plek en welkom voelt.

Dit jaar gaan we het weer proberen. Met de hele patchwork familie aan de Paastafel, met dit jaar ook een extra welkom voor partners van de kinderen! De familie groeit. Je kunt me niet gelukkiger maken.