Skip to content

Stellendag

Vandaag leek het wel ‘stellendag’ in mijn praktijk. Het mooie van mijn werk is de veelzijdigheid. Ik zag verschillende stellen, allemaal in een andere fase van hun relatie. Een stel wat ècht voor elkaar wil kiezen, maar waar de omstandigheden zo ingewikkeld zijn dat ze hard moeten werken. Een stel aan het begin van hun relatie, waarin het soms nog zo lastig is om verlangens te delen en strubbelingen uit te spreken. En tot slot een stel geruime tijd na hun scheiding, die als ouders van hun gezamenlijke kinderen met elkaar aan de slag gaan om oud zeer uit te spreken.

Zo zijn er nog veel meer momenten in het leven van een relatie waarin therapie kan helpen. Soms is een intensief traject nodig, soms zijn een paar gesprekken al genoeg. Pas geleden nog kwam een stel binnen waarbij aan de buitenkant leek alsof alle liefde was verdwenen. Voor de vorm nog even in therapie, maar de scheiding lag al op de loer. Het bijzondere was dat al na 1 gesprek de scheiding van de baan was! Natuurlijk was er meer nodig, maar uiteindelijk doe je dat altijd zelf met elkaar. Therapie kan begeleidend zijn. Soms is harde confrontatie nodig, maar veel vaker de kans om elkaar weer in liefde te kunnen zien èn naar elkaar te luisteren. Vaak leg ik ook het verschil uit tussen luisteren en horen; dat doe je op een andere manier.

Op welke moment in je relatie ook bent, als je het gevoel hebt dat er iets mist, het niet loopt of je elkaar niet meer kunt zien of horen is therapie wellicht zinvol. En liever eerder dan later. Op het moment dat je aan het begin bent van een crisis ben je er eerder uit. Daarnaast geldt zeker ook; beter laat dan nooit. Soms lijkt het een gelopen race, maar het blijkt: niet altijd is het wat het lijkt.

Back To Top