Skip to content

Moederdag

Vandaag begon mijn dag met 1 in plaats van 2 kinderen. De oudste zeilde de Kaagcup (en werd tweede met zijn groep!) dus komt pas vanmiddag thuis. Deze Moederdag deel ik weer met mijn moeder. Ik ben moeder en heb nog een moeder. Wat een geluk! Met mijn nieuwe partner kwamen er twee kinderen bij. Mijn titel werd liefkozend ‘valse stiefmoeder’ en ‘aanplakmoeder’. Gelukkig word ik ook gezien als een aanvulling in het leven. Een maakte zelfs een kaart voor me. Ontroerend.

Met al het samenstellen, aanplakken en patchworken van gezinnen komt er veel familie bij maar is het evenzo ook vaak lastig. Welke plek heb je in hemelsnaam als kind binnen zo’n gezin en soms zelfs familie? Want bijvoorbeeld met mij komen er ook nog een opa en oma bij. En eigenlijk ook nog de vader van mijn kinderen die door onze regeling nog zeer vervlochten is met ons leven. En een vriendenpaar dat voelt als (gekozen) broer en zus. Een hele patchworkfamilie die op hoogtijdagen samen het leven vieren. Prachtig. Voor mij, onze kinderen, mijn ouders, mijn vrienden. En inmiddels ook voor mijn partner en zijn dochter(s). Maar soms ook niet. Want wat als je worstelt met zo’n constructie? Dat samengestelde gedoe? Wat als je er geen deel van kan of wil uitmaken?   Want hoe ga je daar dan mee om? Daar hebben we niet altijd antwoord op. Wat ik wel weet is dat er altijd plek is en blijft. Want hoe dan ook, we zijn compleet met allemaal.

Moederdag is de dag waarop we onze moeders en ons moederschap eren. Maar wat nu als je geen moeder meer hebt? Of geen (meer) contact hebt met je moeder of je kind(eren)? Of als je ongewild geen moeder bent geworden? Of je kind bent verloren? Dan kan deze dag zomaar een heel naar gevoel geven.

Daar sta ik ieder jaar bij stil. En tel ik mijn zegeningen. Ik heb nog een moeder. Ik ben moeder. Ik ben aanplakmoeder. Wat een zegening.

Vier deze dag met de mensen die je liefhebt. In de vorm die voor jou fijn is.
Of vier het lekker niet als je het niet wil. Na morgen zijn al die reclames weer voorbij.

Ik wens je een heerlijke zondag!
Ik geniet van elk moment. ❤

 

 

Back To Top