Skip to content

Veerkracht

In deze tijd wordt er nogal wat van je verwacht. De media berichten continue hoe zwaar het is. En het is ook zwaar. De komende tijd zal er een toenemende druk zijn op de zorg voor de geestelijke gezondheid, we zien nu al de wachtlijsten zich vullen en de wachttijden (enorm) oplopen.

Gelukkig zijn er volop alternatieven, denk bijvoorbeeld aan ‘de luisterlijn’ en ‘wij zijn mind’. Non profit organisaties die helpen met een luisterend oor, tips en adviezen. Is er meer nodig dan zijn er coaches, counselors en therapeuten die met jou een plan op maat kunnen maken.

Vergeet ondertussen niet hoe sterk je bent, denk nog maar eens terug aan die keer (of keren) in je leven waarop je het even niet meer zag, je intens verdrietig of verlaten hebt gevoeld. Maar je bent er nog en waarschijnlijk sterker dan ooit; zo zijn wij mensen. We hebben veerkracht en kunnen opnieuw beginnen. Ook hebben we het talent om ons aan te passen aan vrijwel elke situatie, hoe lastig en ingewikkeld ook.

Ruim 10 jaar geleden stond mijn leven even stil. Terwijl mijn huwelijk uit elkaar spatte raakte ik voor mijn gevoel bijna alles kwijt. De liefde van mijn leven, mijn mooie gezin, mijn baan, mijn huis, mijn basis. Veerkrachtig als ik was werd de zin die mijn ouders mij altijd mee hebben gegeven mijn mantra. Die zin is: ‘jij kunt alles’. En natuurlijk klopt dat niet helemaal, want ik kon mijn man niet (weer) van me laten houden, mijn huwelijk niet redden, niet alles weer maken zoals het was. Maar wat wel ik wel kon was door, opnieuw beginnen. Dit zien als een start in plaats van een einde. Ben ik blij dat ik dit heb meegemaakt? Niet perse. Heeft het me sterker gemaakt? Hell yes! Mijn mantra is me bij gebleven en helpt me nog iedere dag. Juist ook nu.

Wij als mensen hebben voor hetere vuren gestaan. Ik wil hiermee niets af doen aan de narigheid van deze tijd, maar lees de geschiedenisboeken er maar eens op na; oorlogen, pandemieën, armoede en tekorten. We hebben als mensheid alles al wel een keer meegemaakt en we zijn er nog!

Individueel zijn we sterk en veerkrachtig en samen al helemaal! Ondanks de lockdown, avondklok en sociale afstand kunnen we dichtbij onszelf en bij onze naasten staan en zijn. Kijk naar wat we (nog) wel hebben en kunnen.

Voel je je alleen? Laat het weten; ook in jouw buurt zijn mensen met een luisterend oor.
Heb je iets te geven? Laat het weten; er zijn mensen die je aandacht kunnen gebruiken.

Zorg voor jezelf en zie om naar de ander. Wij kunnen dit, jij kunt dit!

Heb je meer nodig of behoefte aan een professional? Neem contact met me op middels het contactformulier of mail praktijk@jolandavanveen.nl
Mijn team van gediplomeerde coaches, counselors en aankomend therapeuten staat voor je klaar.

Back To Top