Skip to content

De hele dag online

Gisteren was ik (op 1 afspraak na) de hele dag online aan het werk. Persoonlijk vind ik het doodvermoeiend en was ik aan het einde van de dag ook echt uitgeput. Geef mij maar een dag vol afspraken in de praktijk. Helaas kan dat niet altijd.

Vandaag was de pandemie het probleem niet maar de sneeuwval. Mijn eerste cliënt en ik spraken er kort even over dat vroeger de scholen toch echt niet dicht gingen als er sneeuw lag? Tijden veranderen.
Mijn eerste online afspraak was een intake, ik kende deze dame niet en had dus nog geen persoonlijke band met haar. Deze connectie (in vaktermen ‘rapport’ genoemd) is nodig om te bemerken of er een klik is om een goede werkrelatie aan te gaan. Spannend om dit online te doen en het ging wonderwel als vanzelf. Wat blijkt: als je allebei je best doet om als het ware door het beeldscherm contact te maken kan er zo maar iets moois ontstaan. Het werd een fijne sessie en het was ontroerend om te zien welke stappen zij maken kon.

Vervolgens een cliënte die ik al langer ken. Zij komt het liefste naar de praktijk maar is ook heel goed in het schakelen naar online. Door onze goede werkrelatie is het met haar prettig werken, ook door dat beeldscherm heen. Het werd een sessie waarin veel herkenning was en waarin haar lieve hond ook nog een mooie hulphond bleek op een pijnlijk emotioneel stuk. Dat is dan weer een voordeel van een cliënt in zijn of haar eigen omgeving: er kan zomaar iets of iemand anders helpend aanwezig zijn.

De dag sloot ik af met een opleiders bijeenkomst van de academie voor psychotherapie in Amsterdam. Met ruim 40 collega’s een paar uur lang in een Zoom ruimte. We spraken over de situatie in de wereld. Wat we zelf ervaren als persoon maar ook als therapeut. Mooie en kwetsbare verhalen werden gedeeld en het is fijn te weten dat we als collega’s elkaar op afstand dragen. Uiteraard veel ruimte voor het steeds verder verbeteren van het curriculum van de opleiding(en), om zo het mooie doel te begeleiden van onze studenten: het behalen van het eindexamen zodat we ze daarna kunnen verwelkomen als collega. 

Ondanks het vervelende en vermoeiende van het werken door een beeldscherm ben ik ook blij dat het kan. Dat we door kunnen ondanks alles wat er in de wereld gebeurt. Of dat nou een pandemie is of buitensporige sneeuwval. We zijn en blijven er voor onze cliënten, studenten en voor elkaar.

Wat was gisteren een mooie dag. Gelukkig heb ik er vandaag weer een.

Back To Top