Ga naar hoofdinhoud

Kleine vrede

In mijn praktijk begeleid ik stellen in verschillende fases van hun (liefdes-)relatie. Elke fase heeft zo zijn uitdaging. Als het gaat om klein verdriet en onbegrip is meestal niet veel meer nodig dan het voeren van een goed gesprek waarbij de nadruk ligt op het echt luisteren naar de ander en het uitspreken van verlangens, dromen en soms ook hier en daar een ergernis. Wonderlijk mooi is het om te zien hoe snel de liefde dan weer kan stromen en de partners elkaar weer her-kennen.

Soms is de liefde bijna niet meer voelbaar als het gaat om bedrog, (verbaal) geweld of groot verdriet. De verwijdering is groot en er is meer nodig dan een goed gesprek. Er moet pijn (h)erkend en geheeld worden en dat vergt moed, moeite en energie. Vaak lijkt uit elkaar gaan dan de makkelijkere weg, de ervaring leert dat dit zeker niet zo is, al helemaal niet als er kinderen zijn. De stellen die dit samen aan gaan leggen een nieuw fundament voor zichzelf. Gelukkig vormen die individuele fundamenten samen vaak een nieuwe krachtige basis voor de hernieuwde liefde en relatie.

Ook kan de uitkomst zijn dat het beter is om uit elkaar te gaan. Die weg is bijna altijd verdrietig maar soms nodig (of onvermijdelijk). Het is nu eenmaal zo dat levens uit elkaar groeien, persoonlijke groei niet aansluit of er zoveel stuk is dat het vertrouwen niet hersteld kan worden. Dan volgt een traject met veel verdriet maar ook kansen. Wat mij heeft geholpen was de gedachte dat ik van mijn scheiding ook een succes kon maken. Voor onze kinderen maar zeker ook voor mij- en onszelf. Dat is niet makkelijk maar ik beloof je dat het resultaat alles waard is.

In deze gekke tijd zijn we erg op onszelf en op huis aangewezen. Belangrijk is dan dat je je thuis fijn en veilig voelt. Structuren in jezelf maar zeker ook in je relatie worden zichtbaar en die zijn niet altijd leuk om te zien, om te voelen. De kleine vrede van thuis is er niet altijd en die is juist ook nu zo belangrijk.

Herken je jezelf in een van bovenstaande fases? Bedenk dan dat je al veel zelf kunt doen; geef aan bij je partner dat je wilt praten. Maak samen een lange wandeling of ga samen fietsen. Het is niet altijd gemakkelijk om een gesprek te beginnen, maar gun het vooral ook jezelf. Vind je dit lastig? Er zijn allerlei hulpmiddelen om een gesprek te starten. Bestel bijvoorbeeld een zg. ‘kletspot’ of maak er zelf (of samen) een. Ideeën genoeg online (Pinterest). Wil je (ook) andere oefeningen? Mail me dan op praktijk@jolandavanveen.nl ik stuur je ze met liefde toe!  

Back To Top