Ga naar hoofdinhoud

Mentaal gezond in crisistijd, een paar tips

Hoe blijf je nou mentaal gezond in deze ingewikkelde tijd? Het is nu al een jaar en dat is best lang. Vorig jaar eind februari was ik met mijn jongste zoon in Milaan toen daar de paniek uitbrak. De manier waarop we thuis zijn gekomen was een actiefilm waardig. Sindsdien ben ik niet meer weggeweest. Dat hoeft ook niet. We hebben een heerlijk huis en kunnen ons hier prima vermaken.

Ik ben wel wat dingen anders gaan doen, als ik terugkijk op het afgelopen jaar zie ik dat de praktijk heel veel drukker is geworden, ik ben meer gaan werken en ik ben bijvoorbeeld ook begonnen met het bakken van mijn eigen zuurdesembrood. Een van mijn beste vrienden begon hiermee en inmiddels is de oorspronkelijke ‘starter’ al bij veel mensen de basis van dit heerlijke (gezondere) brood. Naast de starter heb je alleen meel, water en een beetje zout nodig. Simpel zou je denken. Dat is het zeker, maar best bewerkelijk. Ik had altijd al een passie voor bakken (en koken) maar nu ik meer thuis ben is dat echt mijn ontspanning geworden en in de weekenden is mijn keuken dan ook het centrum van het huis. De meest fijne baksels komen uit mijn oven en dat deel ik dan weer met mijn ouders, kinderen en vrienden.

Naast dit bakken is bewegen voor mij een absolute must; om fysiek en mentaal krachtig te blijven sportte ik 3 tot 4 keer in de week. Nu de sportscholen nagenoeg dicht zijn is dat iets ingewikkelder geworden maar ik prijs me gelukkig met een sportschool die zo actief is dat alle leden kunnen blijven sporten (online en buiten). Daarnaast staat er iedere week in de nieuwsbrief ook een recept en je raadt het al: dat probeer ik uit. Zo combineer ik de gezonde recepten met de nodige beweging.

Mijn oudste zoon sport nog meer dan ik, loopt veel en heeft de app ‘ommetje’ ontdekt. Voor de avondklok liep hij in de avonduren vele kilometers in de omgeving en ontdekte zo allemaal nieuwe plekken. Inmiddels doet hij dat overdag. Zijn schema met online les, een dag in de week naar school, werken, 6 keer in de week sporten en iedere dag minstens 10.000 stappen zetten is een druk en vrolijk gekleurd palet in zijn agenda en het helpt; het geeft structuur, houvast en het is een voorbeeld van ‘het beste maken van een moeilijke tijd’.

Het is belangrijk dat onze kinderen en wij mentaal goed door deze tijd heenkomen. We weten veel minder dan vroeger hoe de toekomst eruit gaat zien. Het is wel duidelijk dat het niet meer wordt zoals het was. Dat is natuurlijk ook nooit zo: we gaan altijd vooruit. Zoals de geluiden zijn op dit moment wordt er de komende tijd niet versoepeld. Daarom is en blijft het belangrijk om te blijven bedenken wat wel kan en waar je je goed bij voelt. Wat ben jij anders gaan doen of heb je bedacht? Ik ben benieuwd! Lukt het zelf niet zo goed om dingen te bedenken? Zoek naar tips die worden gedeeld of vraag om hulp!

Wil je ook zuurdesembrood gaan bakken? Kijk dan bijvoorbeeld eens op deze site. Een starter kun je zelf maken maar ook vaak krijgen, stuur me een bericht als je ‘m van mij wilt. Ik deel graag.

Wil je ook elke dag wandelen maar heb je geen hond en kun je wel wat externe motivatie gebruiken? Download dan de app ‘ommetje lopen’. Tegelijk steek je er nog wat van op en houd je je hersenen gezond.

Woon je hier in de buurt en wil je weer sporten bij een sportschool die van alles aanbiedt binnen alle maatregelen? Klik dan hier en neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Terwijl ik dit zit te schrijven vult de keuken zich met heerlijke geuren.
Dit weekend bakte ik de gezonde ontbijtkoek van green-fit, een naturel zuurdesembrood en een met rozijnen en een gezonde appeltaartcake.

Back To Top